Хип-хоп: Најдобар начин да ги раздвижите децата

02.04.2018

Децата сакаат музика. Зошто да не ги натерате да ја користат таа музика за да бидат поактивни во секојдневниот живот? Некои луѓе го прават токму тоа со уметноста на хип-хоп танцувањето.

Што е хип-хоп?
Тоа е танцување кое започнува на улиците, а потоа се проширува насекаде во светот. Најпрво движењата се танцувале во ритамот на рап музиката, но сега се танцува на многу други видови на музика. Хип хоп е танцување во слободен стил. Тоа им дава на децата слобода да бидат креативни и кореографски да ги споделат сопствените идеи со другите.

Како и другите форми на вежбање, хип-хопот ги намалува нивоата на стрес. Тоа е важно за децата и тинејџерите кои го чувствуваат притисокот во училиште, дома и со своите врсници. Зголемувањето на овие нивоа на ендорфин исто така го зголемува расположението и испраќа повеќе кислород до мозокот. Со тоа децата можат подобро да размислуваат и подобро да ги обработуваат информациите.

За децата и тинејџерите кои се загрижени за нивната тежина, малку хип-хоп танцување дава одлични резултати. Оваа форма на танц го користи целото тело при танцување во ритамот на музиката. Притоа се танцува со разни чекори кои се состојат од скокање, тегнење, пируети и слично.

Децата што танцуваат учат да бидат повеќе приспособени социјално. Тие преку другарување и забава ги изучуваат основите на хип-хопот и се развиваат како индивидуи. Оние кои се заинтересирани за учење можат да се пријават за часови во нашиот центар . Земете го вашиот тинејџер и се движи со хип хоп движење. Не само што го поттикнува дружењето и пријателството, туку и поздравите слики на телото и умот.

Миа Петровска
Инструктор за Хип-хоп
Едукативен центар Сонце

© ЕЦ СОНЦЕ - сите права задржани